Blog | Alles over wayfinding
Wayfinding, je hebt er de gehele dag mee te maken en als de bedrijven de borden en labels voor wayfinding goed hebben opgehangen, dan merk je hier juist niet veel van.
In deze blog lees je wat het effect is van het wel of niet hebben van goede wayfinding. Daarnaast vertellen wij jou hoe je er voor zorgt dat jouw organisatie of bedrijfspand optimaal is voorzien van de juiste wayfinding.
Wat is wayfinding
Wayfinding is de overkoepelende naam voor de toepassing van middelen die bezoekers in staat stellen zich probleemloos door een gebouw en/of gebied te bewegen zonder dat zij hier de weg kennen.
Goede wayfinding binnen je organisatie of die van jouw klant is essentieel. Als mens onderschatten we nog wel eens de logica die ontstaat doordat je als persoon zelf al meerdere malen op deze locatie bent geweest. Echter is het van belang dat goede en efficiënte wayfinding naadloos is geïntegreerd in jouw kantoor, distributiecentrum, opslag en/of het appartementencomplex waar jij verantwoordelijk voor bent.
Wayfinding is net zo breed als het woord zelf. Van het installeren van parkeerbordjes met de letter P op een parkeerplaats tot aan het aanleggen van de juiste routes op een groot vliegveld.
De onofficiële formule welke je hierbij kunt toepassen is: het aantal (verwachte) mensen per dag x het aantal (verwachte) routes. Wanneer dit in zijn totaliteit meer dan 250 betreft, raden we aan om eens in gesprek te gaan met een specialist op het gebied van wayfinding. De snelste weg om dat te doen is te klikken op deze link. De kans is namelijk groot dat je er alsnog een paar vergeten bent.
Dit komt dan simpelweg doordat de route(s) voor jou als bekende op die locatie logisch is.
Wayfinding/bewegwijzering kun je opdelen in vier verschillende categorieën.
- Informatieve borden, bijvoorbeeld voor het delen van je locatie, een bepaalde instructie zoals een maximum snelheid of een bepaalde afstand.
- Identificatieborden, bijvoorbeeld een huisnummerbord of de functie van bepaalde kamers in bijvoorbeeld een ziekenhuis, maar ook het cijfer voor het aanduiden van een etage.
- Richtingsborden, deze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je het juiste pad in de IKEA bewandeld of om er voor te zorgen dat je geen belangrijke stukken vergeet in een museum.
- Waarschuwingsborden, welke je informatie geven over wat wel en niet mag in een bepaalde omgeving of waar bijvoorbeeld de nooduitgang in een magazijn of distributiecentrum is gevestigd.
Wayfinding werkt niet alleen, het maakt het verschil.
In 1991, al weer een tijd geleden, werd er uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect en de toegevoegde waarde van het gebruik van wayfinding middels borden, pijlen, grond lijnen en overige aanduiding borden om men de weg te wijzen binnen een bepaald gebied. De Amerikaanse onderzoeker Michael J. O’Neill onderzocht 5x het effect van wayfinding op 3 manieren binnen bepaalde gebieden.
Wat bleek, het effect van juiste wayfinding / bewegwijzering zorgde ervoor dat de groepen mensen gemiddeld minstens 13% sneller bij hun doel uitkwamen, 50% minder onnodig verkeerde afslagen werden genomen en maar liefst 63% sneller was in het terugvinden van de weg door eenvoudig de eerder gelopen route te volgen.
Wayfinding is ontzettend belangrijk, bepaalde aspecten zijn zelfs verplicht, maar hoe start je met wayfinding binnen jouw organisatie of die van jouw klant?
Zorg dat je bij het aanleggen van wayfinding binnen een gebouw altijd het doel voor ogen houdt. Namelijk: het helpen van de persoon in kwestie (bezoeker/collega/werknemer).
Het begint dus echt bij de basis. Wie is/zijn de bezoeker(s), welke activiteit(en) voert deze persoon uit en in welke context vinden deze activiteiten plaats, of te wel; is het een bezoeker van een pretpark, een buitenlandse chauffeur in een distributiecentrum of een bezoeker in een gevangenis? Elk van deze situaties vereist een andere manier van wayfinding met de daarbij behorende signing en eventuele labels. Zo wil iemand in bijvoorbeeld een pretpark als Walibi een bepaald gevoel krijgen bij wayfinding. Borden dienen aan te geven in welke richting je dient te lopen voor een bepaalde attractie, alleen dienen deze ook een bepaald gevoel te creëren door het in de stijl te doen van het pretpark. Een ander voorbeeld is een buitenlandse chauffeur. Hij/zij is ergens zo kort mogelijk, diegene krijgt tenslotte betaald voor het leveren van goederen. Belangrijk is hierbij dus dat je overweegt in hoeverre het toevoegen van een extra taal op borden voor buitenlandse chauffeurs, kan bijdragen aan de snelheid en het voorkomen van het beantwoorden van onnodige vragen.
Bij een gevangenis is er dan bijvoorbeeld weer weinig/geen ruimte voor interpretatie. Daar is het belangrijk dat het absoluut is en er geen verschil van inzicht kan ontstaan bij alle doelgroepen die zich binnen dit gebouw bewegen.
Hierbij kan ook de architectuur een bepaald rol spelen. Bijvoorbeeld dat de ingang en de uitgang niet via dezelfde weg verlopen. Een element als deze, beïnvloeden ook weer het gebruik van de juiste borden en signing bij bewegwijzering. Belangrijk is hierbij dat je niet onnodig bordjes laat zien, maar de doelgroep van eenduidige goed aangemerkte logische route biedt.
Hoe bied je jouw doelgroep een route middels wayfinding?
Bij het ontwikkelen van de wayfinding experience is het belangrijk dat er ten aller tijden een juiste balans is tussen het informeren met behulp van bordjes en de logica van een bepaalde ruimte. Mensen zijn tenslotte op zoek naar de weg en niet op zoek naar bordjes.
Maar hoe weet je nou of je teveel of te weinig signing gebruikt ten behoeve van bewegwijzering?
Je kunt dit eenvoudig op twee manieren achterhalen. Enerzijds kun je een aantal bekenden uitnodigen welke kunnen fungeren als testgoed, anderzijds zijn er ook specialisten die hier dusdanig veel ervaring mee hebben, dat zij een juiste inschatting kunnen maken. Wil je eens sparren met een van onze specialisten? Klik dan hier, laat je contactgegevens achter en we nemen snel contact met jou op.
Ga van de hoofdlijnen naar details
Het doel dient dan ook te zijn dat je de desbetreffende doelgroep van gemak voorziet en niet van bordjes. De beste manier om dit te doen is om te starten vanuit een strategie waarbij je gaat van abstract naar gedetailleerd.
Het is ook hier wederom een combinatie van ervaring en logisch nadenken. Als je bij een pretpark met de auto aankomt, heeft het weinig zin om een bordje te plaatsen met een verwijzing naar een bepaalde attractie. Men dient tenslotte eerst te parkeren, dan naar de ingang te bewegen om vervolgens het park pas binnen te gaan. De vraag omtrent de kortste route naar een bepaalde attractie is dan ook pas van toepassing ná het moment van binnenkomst. Kijk hier dus heel logisch naar bij het verdelen van de fases van je doelgroep bij het aanbrengen van de juiste signing en labels ten behoeve van bewegwijzering voor jouw gebouw of distributiecentrum.
Hoe deel ik wayfinding op?
Bij het aanbrengen van wayfinding/bewegwijzerings-borden, overige signing en eventuele labels dien je de eenvoudig omschreven journey van jouw doelgroep(en) op te delen in verschillende fases.
Dit kun je het best bepalen door letterlijk de journey (de te bewandelen route) zelf af te lopen en te denken vanuit het perspectief van je doelgroep. Belangrijke momenten zijn hierbij:
- Kruisingen of momenten waarop verschillende richtingen ontstaan
- Open ruimtes
- Bij het dienen te verrichten van bepaalde handelingen (meldpunt voor vrachtwagenchauffeurs of leveranciers)
- Tussenmomenten
- Plek van bestemming
Kruisingen:
Het mag duidelijk zijn dat op het moment dat er vanuit een bepaalde route meerdere mogelijkheden ontstaan dat dit een moment is waarop je (extra) borden of andere vormen van signing ten behoeve van bewegwijzering installeert. Toch is dit niet het enige moment waarop de juiste hoeveelheid signing het verschil maakt.
Open ruimtes:
We denken vaak, wat je ziet spreekt toch voor zich. Toch is niets minder waar. Het verschil van perceptie tussen verschillende doelgroepen of een taal barrière kan er voor zorgen dat mensen ondanks dat het nog zo logisch lijkt, verdwalen in grotere ruimtes met onvoldoende borden en overige signing.
Het verrichten van bepaalde handelingen:
Dit is iets waarbij je vrij eenvoudig de signing en borden ten behoeve van communicatie kunt segmenteren op basis van een stappenplan. Een chauffeur komt aan bij een warehouse (distributiecentrum), en dient zich op een bepaalde plek te melden. Je zou denken dat het moment van melden een eerste vorm van wayfinding vereist. Toch begint dit eigenlijk al een stap eerder, namelijk de plek waar de chauffeur het beste de straat in kan rijden of het nummer van de desbetreffende toegangspoort kan aflezen. Houd hier dus rekening mee.
Na binnenkomst dient een chauffeur ergens zijn vrachtwaren (tijdelijk) te parkeren. Ook dit is een stap waarbij de nodige wayfinding borden, of andere vormen van visuele communicatie bijdragen aan de ervaring van de bezoekende chauffeur. De plek van melden en ook de weg naar dit meldpunt toe zijn twee belangrijke elementen waarbij bewegwijzering kan zorgen voor efficiëntie en een hogere tevredenheid. Daarna is het een kwestie van het aanleggen van de juiste grondlijnen voor een looppad in je distributiecentrum/warehouse/magazijn om er zodoende voor te zorgen dat de chauffeur niet alleen de snelste weg loopt, maar er ook voor zorgt dat hij/zij zich veilig kan voortbewegen. Na het uitladen bij de juiste terminal welke ook dient te zijn voorzien van eenvoudige manieren van wayfinding met cijfers en/of letters op het gebouw of de deur, dient de chauffeur de rest van het traject op dezelfde manier te worden voorzien van de juiste bewegwijzering. Dus, afmelden/uitchecken, na instappen in zijn vrachtwagen via visuele signing naar de juiste uitgang begeven en men voorzien van een vriendelijk bord waar naast een duidelijk exit ook een briefing/checklist is aangegeven zodat er niet onnodig fouten worden gemaakt.
Welke informatie geef ik op wat voor soort borden weer voor een goede professionele wayfinding?
De succesfactor van jouw bewegwijzering informatie en bijbehorende bewegwijzerings-borden hangt af van een combinatie tussen de hoeveelheid borden en de hoeveelheid informatie per bord of andere vorm van signing. Het is dan ook belangrijk dat de informatie op een juiste manier wordt gescheiden. Hierbij kun je bijvoorbeeld jouw bewegwijzerings-borden scheiden op:
- Borden voor verschillende richtingen
- De verschillende bewegwijzering informatie (Informatief, identificatie, richting en waarschuwing) opsplitsen met verschillende borden (let hierbij op dat je geen overkill aan informatie geeft).
- Borden voor verschillende doelgroepen
- Overige wayfinding borden en reclame
Handige en veelvoorkomende voorbeelden zijn bijvoorbeeld het opdelen van deze categorieën middels een bepaalde kleur en/of letter. Dit zorgt voor een eenduidige manier van communiceren waarmee je transparantie en vertrouwen wekt bij je doelgroep(en). Zo wordt groen vaak gebruikt en gezien als de kleur voor vluchtroutes. Daarentegen wordt rood vaak gebruikt voor het aangeven van een verbod of waarschuwingen.
Dan nu het belangrijkste van allemaal. Welke informatie ten behoeve van bewegwijzering moet op borden en overige communicatie middelen staan?
De visuele communicatie is natuurlijk in elke situatie anders. Toch zijn er een aantal verplichte onderdelen zoals de nooduitgang, een maximale hoogte en/of een verbod. Belangrijk hierbij is dat dit zo duidelijk en minimalistisch mogelijk wordt afgebeeld op de borden en/of overige signing. Een aantal van deze borden kan worden voorzien van de officiële pictogrammen welke je binnenkort op onze website kunt vinden. Voeg daar waar nodig korte en duidelijk tekst toe en gebruik bij dit als uitgangspunt:
KEEP IT SIMPLE!